søndag, desember 20, 2009

Ønske om strakstiltak for å redde uigurske flyktninger





Den Norske Uigurkomiteen
Oslo 2009-12-20

Ønske om strakstiltak for å redde uigurske flyktninger

Cambodia deporterte i går kveld 20 uigurske asylsøkere blant dem to spedbarn og deres foreldre som har flyktet fra Kina etter uroen i Xin Jang Provinsen i sommer. Det ble gjort til tross for at Cambodia har underskrevet den internasjonale flyktningkonvensjonen fra 1951, og til tross for at tilbakesendte flyktninger risikerer tortur og henrettelse.

Det er grunn til å tro at tilbakesendingen av flyktningene, som er kritisert både av den amerikanske ambassadøren i Cambodia og av FN, ble gjennomført fordi Kinas visepresident besøker Cambodia i dag, søndag 20. desember, og fordi Kina er en stor investor i Cambodia.

De kinesiske myndighetene betrakter vanligvis uigurske flyktninger og opposisjonelle som terrorister, og det er praksis for at tilbakesendte flyktninger blir torturert, dømt til fengselsstraffer eller henrettet.

Vi uigurene i Norge, er dypt bekymret for flyktningenes skjebne. Vi vil derfor be Amnesty og alle andre menneskerettighetsorganisasjonene i Norge gripe inn på enhver mulig måte for å bidra til at flyktningene ikke blir utsatt for overgrep fra de kinesiske myndighetene, i form av vilkårlige arrestasjoner, rettssaker som ikke følger internasjonale standarder, tortur eller henrettelser.

Regjeringen i Kina har i en uttalelse benevnt flyktningene som ”kriminelle”, uten å ha fremlagt noen dokumentasjoner på at de har utført kriminelle handlinger.

For Den Norske Uigurkomiteen
Semet Abla, leder

Harald Sohlbergsvei 6, 1064 Oslo

Tlf: 67412747

Mobil: 404 627 47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar